Burundi er et øst afrikansk land som ligger mellem Rwanda, Tanzania og Den Demokratiske Republic Congo. Der har været en del op- og nedture i deres kaffe industri, men i dag kan du finde mere end 800.000 familier som er involveret i kaffedyrkningen. Hver bonde har cirka plantet 250 træer på deres farm. Men det er ikke kun kaffeproduktion. De fleste farme har også andre afgrøder og har dyrehold.

 HISTORIE
Burundi begyndte på kaffedyrkning i 1930’erne, mens landet var under belgisk styre. På dette tidspunkt blev kaffe produceret udelukkende til fortjeneste. Den fleste eksport i løbet af denne tid gik til Europa. Mens de var under belgisk styre, blev kaffedyrkerne i Burundi tvunget til at dyrke et bestemt antal kaffetræer hver. Alle kaffetræer i Burundi er Arabica. Selvom det blev forsøgt at introducere Robusta med etableringen af ​​en stor plantage. “Heldigvis” blev denne plantage ødelagt under en borgerkrig og optøjer i slutningen af ​​sidste århundrede.
Uafhængighed fik Burundi i 1960’erne, hvilket resulterede i, at kaffesektoren blev privatiseret. Der var ikke længere kontrol over branchen, og kvaliteten faldt. Flere af kaffetræerne blev hevet op.I øjeblikket drives kaffeindustrien i Burundi af ca. 2 millioner små kaffebønder, de producerer mere end 80% af landets samlede kaffeeksport. For at sætte dette antal i perspektiv, så er den samlede befolkning i Burundi kun lidt mindre end 11 millioner mennesker, så disse små kaffebønder udgør næsten en femtedel af den samlede befolkning.

Nytænkning
Den dårlige omdømme om kaffen fortsatte frem til 1990-2000, i den periode oplevede landet et katastrofalt økonomisk undergang. Kaffe opstod igen omkring dette tidspunkt som en mulig løsning på landbrugsindustrien og øget valuta. Inspireret af det tilstødende kaffeproducerende land Rwandas succes med at genvinde deres industri, så Burundis kaffeindustri en stigning i investeringerne i det første årti af 2000’erne. Heraf opstod en ret sund balance mellem private og statslige kaffefirmaer, hvilket skabte mere stabilitet i branchen og igen hjalp Burundi med at etablere sig som et afrikansk kaffedyrkerland.

Dyrkningsområder
Dyrkningsområder i Burundi Der findes kaffefarme overalt i Burundi, men der er en håndfuld hovedregioner, hvor klima og højde resulterer i en række forskellige smage i deres kaffe. Nær Burundi-Rwanda grænsen bliver størstedelen af ​​kaffe produceret i Burundi og i meget høj kvalitet.Kayanza har ret mildt vejr med en gennemsnitlig kaffegårdshøjde mellem 1700 og 2000moh. Disse betingelser skaber kaffe med høj syreindhold og stærke citrussmag. Kayanza-kaffe er også kendt for kvalitet og fik en cupping-score.

Kaffetræer
Næsten al kaffe i Burundi er Bourbon, som er kvalitets kontrolleret af regeringen. På grund af de mindre størrelse af kaffefarme er ”gamle” kaffetræer et meget stort problem i Burundi. Mange kaffeproducenter har kaffetræer som er mere end 50 år. Deres udfordring er, at de kun har meget lidt jord at dyrke på, og at det vil tage mellem 3-4 år før et nyt træ er klar til at producere kaffebær. På trods af den allestedsnærværende kaffedyrkning i Burundi er lav produktivitet en fremherskende tendens. Den lille producent har i gennemsnit ca. 300 træer, normalt i deres baghave. Hvert træ producerer 1,5 kilo bær, så producenten sælger omkring 400-500 kilo bær pr. Høst, og dette genererer en årsløn på ikke mere end USD 100

 

Vores Burundi kaffe
Ngogomo kommer Muyinga området. Disse kaffebønder findes normalt omkring 1800 MASL. Denne region har et mildt klima og vulkansk jord. Ngomomo er en Red Bourbon og har smagsnoter af Fudge, orange, pære, rødt æble, fuld krop, saftigt

Ryarunyinya kommer fra Ngozi området som  findes i det nordøstlige Burundi med en lignende højde som Kayanza. Der produceres mindre kaffe end i Kayanza, men klimaet her viser også et fremragende potentiale. Ryarunyinya er en Red Bourbon og har smagsnoter af tørret dadler, æble, mælkechokolade og blomme. En sød og fyldig kaffe.