Ristning af grønne kaffebønner i ovn

Har du lyst til at komme igang med selv at riste kaffe. Ja så er der en simpel metode som ikke kræver andet udstyr end en ovn.
Ristning af grønne kaffebønner kræver bare en varmekilde.

Grønne bønner er hårde som sten. Vandet skal ud af dem (crack)

Grønne bønner som er klar til at blive ristet i ovnen

Hvad er en grøn kaffebønne

De fleste kender til den færdigristede kaffebønne og tænker ikke over hvor den grønne kaffebønne kommer fra. En del har troet på at den færdigristede kaffebønne er blevet importeret ristet fra “kaffelandende”. KaffeClausen er bare et blandt flere danske kafferisterier. Der kommer flere og flere risterier på Danmarks kortet. Vi har alle importeret de grønne bønner fra enten en importør i EU eller været i selve landet hvor bønnerne er plukket. Ved selv at begive sig ud i kafferistningen i eks. en ovn har du mulighed for selv at nørde med smag, profiler, blends og få din egen private kaffe. Forfatteren startede selv med at hjemmeriste i en ovn. Det der var den største opdagelse var hvordan en type bønne kunne ændre smag ved at ændre på forskellige parametre under ristningen.

Kafferistning i ovn

Hvad skal der bruges
– en bradepande eller et ildfast fad – bønnerne lægges direkte på bradepanden/ildfast fad i et lag
– 200 -400g grønne bønner. Det kommer an på hvordan din ovn varmer
– termometer (ikke nødvendigt
– papir og blyant
– skåle eller andet der hurtigt kan nedkøle bønnerne efter endt ristning – en marmor plade er god til at afkøle hurtigt. Evt. sæt skålen(e) i fryseren inden.

  1. Start ovnen. Forvarm ovnen til ca. 225 g. Brug ikke varmluft.
    Læg den ønskede mængde grønne kaffebønner ud i bradepanden i et lag. Ligger de ovenpå hinanden, vil ristningen blive mere ujævn.
  2. Tag tid. Når ovnen har nået de 225 gr., sætter du kaffebønnerne ind i midten. Sæt evt. en timer i gang. Nedskriv evt. temp. hver halve/hele minut, lav et diagram hvor du kan se hvordan temp. stiger/falder i forhold til tiden.
  3. Lyt. Kaffebønnerne vil “cracke” (popcorn lyd)  Første gang hedder first crack og anden gang hedder second crack.  anden crack kan være svære at høre. Bønnerne skal igennem første crack inden de kan tages ud. Så når de cracker første gang skal du begynde at være opmærksom på hvornår de skal ud. Ønskes der en mørkrist, skal de henimod anden crack.
  4. Duften. Vær meget opmærksom på duften. Når det begynder at dufte brændt så er det fordi bønnerne er blevet brændte. Vurder hele tiden om hvordan du tænker bønnerne dufter bedst i forhold til dine smagsløg.
  5. Afkøling. Når du er tilfreds med ristningens farve, tager du dem ud af ovnen.Nu skal bønnerne nedkøles som er meget vigtig. Hvis ikke afkølingen sker hurtigt rister bønnerne videre, hav en kold bradepande/skål eller andet  klar til at hælde over på. Hæld evt. kaffebønnerne fra beholder til beholder.

Modne kaffebær klar til at blive høstet

Gode råd og tips til kafferistning

  • Varmluftsovn – er ikke godt da bønnerne afgiver agner, som kan flyve rundt. agerne  kan sætte sig steder i ovnen. Agerne har ikke betydning for smagen i kaffen og det sker heller ikke noget ved når bønnerne kværnes.
  • Risteprofillen på de forkellige typer bønner er meget forskelligt fra.land til land. Brug tid på at undersøge på nette eller spørg den lokale kafferister om råd. Følg dine egne smagsløg og vurder selv hvornår kaffen er bedst.
  • Udluftning  er nødvendigt da der udvikles en del røg, Åben derfor vinduer og tænd emhætte.
  • Opbevaring af de ristede bønner. Når bønnerne er nedkølet  hældes de i en ventilpose (eller lufttæt beholder), så aromaen bibeholdes. (ikke i køleskab)
  • Hviletid. Lad kaffebønnerne hvile i et par dage. Men smag gerne på dem fra dag 1 og lær hvornår bønnen udvikler/afvikler. Aromarene skal have lov at sætte sig i kaffebønnerne og det sker ofte bedst efter et par dage. Nogle bønner er bedst efter 7 dage andre efter 14 dage.

Husk at det kræver omhyggelighed, opmærksomhed, vedholdenhed og at det muligvis kræver en del forsøg og mislykkes forsøg. Men glæden ved at drikke sin egen kaffe er det hele værd. Skulle du have brug for vejledning er du velkommen til at spørge. God arbejdslyst.